ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ ΝΙΚΟΥ ΦΥΚΑΡΗ ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Για τους περισσότερους η καθημερινότητα πλέον έχει αλλάξει δραματικά λόγο της καραντίνας.
Πολλές ώρες στο σπίτι , μειωμένη φυσική δραστηριότητα και καθιστική ζωή είναι λογικό να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους.

Για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι τρώμε. Δεν πρέπει να βλέπουμε το φαγητό σαν μια πηγή διασκέδασης επειδή ενδεχομένως να βαριόμαστε από τις πολλές ώρες στο σπίτι. Αυτή η λογική μας οδηγεί στο να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες απ ότι χρειαζόμαστε και ενδεχομένως απ ότι συνηθίζαμε να λαμβάνουμε πριν την επιβολή του αυτοπεριορισμού.
Παρακάτω θα βρείτε κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βγείτε «αλώβητοι» μετά της λήξη αυτής της περιπέτειας που ζούμε.

1. Αποφύγετε το συνεχές «τσιμπολόγημα».
Τρώμε μόνο όταν πεινάμε πραγματικά και όχι επειδή θέλουμε κάτι να μας φτιάξει τη διάθεση.

2. Αποφεύγουμε τις πυκνά ενεργειακές τροφές.
Τέτοιες μπορεί να είναι κάποια σνακς όπως μπάρες δημητριακών με σοκολάτα , πατατάκια ,γλυκά και γενικότερα συσκευασμένα τρόφιμα τα οποία είναι υψηλά σε θερμιδικό φορτίο και χαμηλά σε θρεπτική αξία 🥐🍪🍩

3. Εφόσον ψάχνουμε τρόπους για να γεμίσουμε τη μέρα μας και να περάσει η ώρα τι καλύτερο απ το να μαγειρέψουμε; Αποφεύγουμε τα fast food και προετοιμάζουμε εμείς τα γεύματα μας 👨‍🍳

4.Καταναλώστε προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες . Εντάξτε στο διατροφολόγιο σας δημητριακά ολικής άλεσης , αναποφλοίωτο ρύζι,λαχανικά και φρούτα εάν δεν αντιμετωπίζετε κάποιο εντερικό πρόβλημα. Οι φυτικές ίνες που περιέρχονται σε αυτά θα σας δημιουργήσουν εντονότερα το αίσθημα του κορεσμού και θα σας κρατήσουν «χορτάτους» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

5. Περιορίσετε το ελαιόλαδο. Μπορεί να νοστιμίζει το φαγητό μας και να θεωρείτε απαραίτητο για την υγεία μας (και δίκαιος) , όμως δε παύει να είναι υψηλό θερμιδικά αφού ανήκει στην οικογένεια του λίπους. Ναι στο ελαιόλαδο λοιπόν αλλά με μέτρο.

6. Προσπαθήστε να έχετε κάποια πηγή πρωτεΐνης στα γεύματα σας. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την διατήρηση της μυϊκής μάζας η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον μεταβολικό μας ρυθμό. Η πρωτεΐνη υπάρχει κυρίως στο κρέας, τα ψάρια, τα τυριά ,το αυγό, και το γάλα (ζωικής προέλευσης) αλλά και στα όσπρια (φακές,φασόλια) και στους ξηρούς καρπούς η κατανάλωση των όποιον πρέπει να είναι περιορισμένη καθώς ανήκουν και αυτά στην οικογένεια λίπους. Για όσους νηστεύουν και απέχουν απ το κρέας αυτή τη βδομάδα υπάρχουν άλλες πηγές πρωτεΐνης όπως οι γαρίδες , χταπόδια , καλαμάρια, μανιτάρια και φυτικά τυριά.

7. Αλκοόλ με μέτρο. Είναι πολύ υψηλό σε θερμίδες και φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, δε προσφέρει κάτι στον οργανισμό μας συνεπώς θα πρέπει να καταναλώνετε με φειδώ. 🍺🍷

8. Τρώμε απ όλα.
Πρέπει να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να είμαστε υγιείς. Δημητριακά , κρέας λαχανικά , φρούτα όλα χρειάζονται σε μια ισορροπία έτσι ώστε να έχουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

9. Γυμναστική στο σπίτι. Το ξέρω δεν είναι το ίδιο αλλά μπορούμε να κάνουμε κάποια βασικά πράγματα που θα μας κρατήσουν σε καλή φυσική κατάσταση. Πλέον υπάρχει αρκετός χρόνος, έτσι 1 ώρα την ημέρα θα μπορούμε να την αφιερώσουμε στο να κάνουμε κάποιες ασκήσεις που θα κρατήσουν το σώμα μας σε εγρήγορση και θα είναι σύμμαχος μας στο να μην πάρουμε κιλά.

Μένουμε σπίτι, μένουμε υγιείς.